24 September 2010

Jack Sparrow versi Kelate

Selamat Hari Jumaat yaw....

Aku sampai opis pukul 8 pagi. Awal setengah jam dari waktu pejabat. Dedikasi kan? Sampai saja opis, aku kena warm-up dulu. Buka pc yang memang aku tak shut down dah 5 hari. Cuma off monitor saja. Kemudian terus buka paper, di samping buka facebook sikit-sikit.

Dalam setengah jam kemudian, konco-konco dah semakin ramai datang. Jack Sparrow pun sampai awal jugak. Jack Sparrow suka bila kawan-kawan sebut namanya. Bila panggil Jack, dia senyum. Bila laung Jack, dia angguk. Asalnya dipanggil Jack Sparrow sebab dia punya kawan. Kawannya pencuri kereta. Kadang-kadang kawan dia naik motor tapi pakai smart tag di lebuh raya. hebat kan Jack Sparrow ni berkawan dengan lanun. Amin kata, dia memang macam Jack Sparrow. Ikut kompas yang tak betul. Tapi ini Jack Sparrow versi Kelantan. Jadinya Jek Spero.

Kemudian, Jek Spero naik angin dengan seorang makhluk. Nama sebenar dirahsiakan. Makhluk ni dari tadi ajak sarapan. tapi Jek Spero buat-buat tak tahu. Jual mahal dengan makhluk ni. Jek Spero rasa kena jaga stendet. Sebab kalau sekali ajak dah mahu, jatuhlah saham lanunnya. Jek Spero panas hati bila makhluk ni tak givap. Kemudian Jek Spero teringat. Muka makhluk ni sama macam seseorang. Jek Spero tanya aku sapa nama kembar dalam Alice in Wonderland tu. Aku pun jawab Tweedledum & Tweedledee. Haah. Memang tepat sekali. Sama. Tapi ini versi kembar lain jantina. Tengok ni.


Ini versi kembar lelaki dan perempuan. Yang perempuan tu lah ada di opis aku.

No comments: