24 September 2010

Jack Sparrow versi Kelate

Selamat Hari Jumaat yaw....

Aku sampai opis pukul 8 pagi. Awal setengah jam dari waktu pejabat. Dedikasi kan? Sampai saja opis, aku kena warm-up dulu. Buka pc yang memang aku tak shut down dah 5 hari. Cuma off monitor saja. Kemudian terus buka paper, di samping buka facebook sikit-sikit.

Dalam setengah jam kemudian, konco-konco dah semakin ramai datang. Jack Sparrow pun sampai awal jugak. Jack Sparrow suka bila kawan-kawan sebut namanya. Bila panggil Jack, dia senyum. Bila laung Jack, dia angguk. Asalnya dipanggil Jack Sparrow sebab dia punya kawan. Kawannya pencuri kereta. Kadang-kadang kawan dia naik motor tapi pakai smart tag di lebuh raya. hebat kan Jack Sparrow ni berkawan dengan lanun. Amin kata, dia memang macam Jack Sparrow. Ikut kompas yang tak betul. Tapi ini Jack Sparrow versi Kelantan. Jadinya Jek Spero.

Kemudian, Jek Spero naik angin dengan seorang makhluk. Nama sebenar dirahsiakan. Makhluk ni dari tadi ajak sarapan. tapi Jek Spero buat-buat tak tahu. Jual mahal dengan makhluk ni. Jek Spero rasa kena jaga stendet. Sebab kalau sekali ajak dah mahu, jatuhlah saham lanunnya. Jek Spero panas hati bila makhluk ni tak givap. Kemudian Jek Spero teringat. Muka makhluk ni sama macam seseorang. Jek Spero tanya aku sapa nama kembar dalam Alice in Wonderland tu. Aku pun jawab Tweedledum & Tweedledee. Haah. Memang tepat sekali. Sama. Tapi ini versi kembar lain jantina. Tengok ni.


Ini versi kembar lelaki dan perempuan. Yang perempuan tu lah ada di opis aku.

22 September 2010

Dah Pindah!!

Hari ni aku kena pindah tempat duduk dalam opis. Mula-mula bila bos buat pengumuman, aku cuak. Yelah. Aku dah mula rasa bos macam nak tembak aku je. Mana taknya, kejap-kejap hilang. Kalau tak pegi kafe, pegi Alamanada, kalau tak pegi Alamanda, pegi toilet. Janji mesti hilang. Kalau tak hilang, rasa panas je bontot duduk lama-lama. Lagipun, tak bagus duduk lama-lama. Bontot membesar nanti. Tak seksi macam JLo.

Berbalik kepada cerita penghijrahan tempat tadi.

Bos buat keputusan muktamad. Tak ada rayuan. Memang tak ada belas kasihan. Lagi tegas, kena pindah hari ni jugak. Tak boleh esok-esok. Apa kena bos ni. Aku pun lagi cuak. Takkan nak duduk dekat dengan dia. Line tak clear lah macam ni. Macam mana nak buat kerja? Macam mana nak buka facebook? Mana nak stalk blog orang. Banyak kerja nak kena buat. Aku rasa bos ni saja lah tu nak dengki-dengki dengan aku.

Lepas aku kemas-kemas, aku pun angkut barang-barang yang sangat lah banyak. Sebijik cpu dan kertas setinggi ibu jari. Banyakkan. Aku mengadap bos lepas tu tanya, "Lu nak campak gua kat mana ni?" Jangan nak macam-macam sangat dengan gua". Tu dalam hati lah. Yang sebetulnya adalah, "Bos, mana tempat baru saya?". Bos pun senyum-senyum sambil tunjuk satu tempat tu.

Wow. Bersinar-sinar aku tengok tempat aku. Wow. Wow dan wow lagi. Bos letakkan aku kat tempat belakang sekali. Dan paling penting belakang aku adalah tingkap. Bukan lagi manusia. Wow lagi. Aku pun ucap terima kasih bos. Line memang clearrrrrr..

03 September 2010

Kalau lu tak belok kiri, lu tak bandar

Dah lama nak cerita pasal belok kiri ni. Bukan apa. Mula-mula boleh kool lagi dengan masalah belok kiri ni. Lama-lama jadi panas pulak. Kalau kau tak belok kiri memang panas.

Ini bukan cerita pasal gengster belok kiri atau pun cerita kelakar sebab bahu kiri sengal, makanya tak boleh belok kiri. Bukan ye. Ini cerita pasal belok kiri lah.

Kat Putrajaya ni memang meriah sangatlah dengan signboard ni. Mula-mula aku memang tak berapa nak berani untuk menurut arahan signboard tu. Tapi bila bas hon aku baiiiikkkkkkk punya bunyi dia sampai gegendang aku rasa malu nak dengar, aku pun terpaksa jalan. Bukan sebab malu ye. Bila dah selalu belok kiri walaupun lampu tengah merah, memang rasa kool. Yelah. Rasa ketua lah lagi-lagi bila ada kereta follow gua dari belakang. Memang rasa hensem habis kalau jalan lampu tengah merah. Tapi sila pastikan tiada kenderaan kalau tak nak muka masuk muka depan Harian Metro.

Bila dah jadi gengster jalanan, orang baru silap sikit je, gua hon. Amacam? Gengster habis tak? Bila nampak ada kereta yang terkiput-kiput nak jalan ke tak, nak berenti ke nak jalan bila di simpang empat, gua jadi panas. Brader, lu nak jalan, lu jalan. Lu jangan berenti tepi jalan. Gua nak cepat masuk opis sebelum bos gua bakar komputer gua.

Panas. Dah la bangun lambat. Bila kereta tak ada, belok jelah kiri. Lagi nak tunggu hijau. Tak ikut arahan langsung. Tak bandar betul lu ni brader. Dah ingat ni.

02 September 2010

Pakcik Shahrom. Hai!!

Ya...sekarang memang masih waktu bekerja. Tapi dah pukul 4.02 petang. Lagi setengah jam nak balik. Jadi otak tak dapat berfungsi dengan baik. Bukan cacat otak ye. Sukar nak fokus terhadap kerja yang banyak lagi ni sebenarnya. Sambung esok jelah. Kalau semua siap hari ni, besok kena berhenti kerja lah pulak. Kerja semua dah siap.

Punya lah nak buang masa, berharap masa jalan laju selaju-lajunya, aku pun gugel lah. Bosan dengan Facebook. Bosan dengan YM. Cari benda lain lah pulak. Lama tak gugel-gugel. Gugel punya gugel, tiba-tiba tertaip STF. Bila taip STF, merepek pulak yang keluar. Tapi aku tak putus asa. Aku taip pulak Sekolah Tun Fatimah. Fuh. Memang menarik hasilnya. Nak tengok?




Dah lama betul tak naik bas ni. Dulu outing pergi Angsana memang akan naik bas ni. Sekali gerak, lantai bas macam nak runtuh. Lagi-lagi kalau duduk atas tayar. Memang mengancam bas ni berkocak. Darjah kepanasan tak payah cakaplah. Memang kurus lah kalau duduk lama. Macam dalam sauna.

Driver bas ni pulak, Pakcik Shahrom, bukan main garang muka dia. Bengis memanjang. Mula-mula nak tegur pun seram. Tapi, nasib baik aku ni peramah. Kira rugilah kalau Pakcik Shahrom tak jadi kawan aku. Lama-lama, kami pun kamcing. Bagai isi dan kuku lah katakan. Bila dah kamcing, kepala pun naik hantu. Setiap kali nak keluar, aku akan suruh Pakcik Shahrom bawakkan. Kami selalu naik coaster. Aku dah gugel coaster, tapi tak jumpa. Takpe. Sambung balik. Bila aku keluar sekolah, konon-konon nak fly, dengan alasan nak beli kek, Pakcik Shahrom pun bawak. Bila lalu je depan gate sekolah, Pakcik Shahrom dah siap pesan awal-awal. "Ingat, bila Pakcik kira 1,2,3, Echah tunduk ye". Aku pun mengangguk tanda faham dengan arahan ketua. Hebat kan gandingan kami. Disebabkan Pakcik Shahrom selalu tolong aku, aku pun selalu upah nasi bungkus beli dekat Hospital (kira time tu nasi kat Hospital nasi paling top lah).


Dah lama tak dengar khabar Pakcik Shahrom. Kalau-kalau Pakcik tau belog saya ni, Selamat Hari Raya ye Pakcik.


01 September 2010

Yelo yelo yelo......yawwwww

Ya Allah, lamanya tak menulis. Kesian kat blog aku. Bukan tak ada cerita. Cerita tu banyak sangat. Almaklumlah. Hari-hari mengumpat. Jadi, hari-hari ada cerita baru. Mula-mula ingat nak delete belog ni. Tapi bila pikir 2-3 kali, 4-5 kali, tak jadilah. Kalau aku delete, maknanya, dah 3 kali aku delete belog aku. Jatuh lah stendet gua.

Memandangkan lama tak tulis, jadi, aku tak nak lah mulakan cerita pasal mengumpat ke, cerita hal orang lain ke, mengutuk ke. Lagipun kan Ramadhan ni. Sempena Ramadhan, kenalah jaga mulut (memang menipu). Hati pun kena bersih (tipu lagi). Perangai kena elok (asyik menipu je).

Ok lah. Raya lagi 9 hari. Apa lagi yang belum siap? Semua nampaknya dah siap. Tinggal nak raya je.



p.s: ADA KE orang warna biru???