28 December 2009

Otot besi

Seminggu aku berhabis-habisan senam pagi petang siang malam. Kira senam ni makanan harian aku lah selama seminggu ni. Senam punya senam punya senam ditambah diet ketat, akhirnya membuahkan hasil yang bila pikir balik macam tak memuaskan. BERAT MUSCLE NAIK 3KG!! Wah.. aku dah mula rasa macam Madonna dah sekarang. Mesti korang pelik bila pikir orang diet nak turunkan berat badan. Aku apa jadah diet-diet muscle naik. Bukan berangan nak jadik mamat iklan Shieldtox tu. Berat muscle naik bermakna berat lemak dalam badan dah berkurangan. Fokus diet kali ini adalah untuk kesihatan jangka panjang. Bukan semata-mata nak kurus lepas tu terhuyung-hayang tengah jalan macam mat pit nak pow singgit.



Nota kaki: Berjaya jugak diet selama seminggu diiringi video Jillian Michaels beserta aktiviti gym yang hebat. Wewiiittt...

25 December 2009

Azam Tahun Baru!!!






Inilah aktiviti yang berfaedah sepanjang minggu ni. Sempena menyambut kedatangan Tahun Baru. Nampak semangat kan? Senaman ni sempena wedding Nani nanti sebab masa tu aku dengan Nani nak pakai baju lace yang koyak-koyak kat tangan sebab nak tunjuk muscle. Fokus fokus!!

22 December 2009

Tengah penat memang mudah naik angin

Hari ini rasanya aku dah melakukan aktiviti yang sangat berfaedah untuk diri sendiri. Yelah. Azam baru dah terngiang-ngiang. Saja try test dulu sekarang.

Pergi gym tadi. Dengan Ahli Persatuan Gemuk Putrajaya. Nak tau siapa ahli dia? Rahsia. Memang penat walaupun cuma eksesais tak sampai 20 minit. Enjin dah cabuk. Lama tak mentenen. Biasalah. Tapi azam nak turun 10kg tetap membara.

Balik-balik, buka FB. Tengok-tengok gambar kawan-kawan. Tiba-tiba naik angin. Haha. Macam bodoh nak naik angin sebab tengok gambar orang lain. Sebab nak mengamuk? Mungkin rasa menyampah tengok orang letak gambar yang bajet cun siap po-shop (ni orang Korea panggil, jawa cakap photoshop). Photoshop berpada tu ok lah. Janganlah sampai muka jadi macam orang lain. Aneh benar lah. Bila gambar dekat-dekat, di-blur-kan. Nak nampak muka suci mungkin. Bercahaya. Lepas tu amik gambar dari sudut atas. Nak mencipta ilusi optik.


Sapa-sapa ada yang berbuat demikian, insaflah. Jangan hidup dalam denial. Bosan i (tapi tetap terus tengok gambar. Penyibuk lah katakan). Aku pun huduh. Photoshop sekali pun tak mancung hidung aku. wewit...


21 December 2009

Azam yang tak berapa nak baru

Memandangkan lagi berapa hari je lagi nak masuk tahun 2010, jadi aku dah mula memasang azam-azam yang konon akan dilaksanakan tahun depan. Tak banyak sangat. Suam-suam kuku je.

1. Nak kuruskan badan. Nak lawan Wanita 3-tier. Mesti turun 12kg. Agak-agak berjaya tak? Kita tunggu dan lihat.

2. Nak habiskan belajar yang tak habis-habis. Dah bosan dengar dialog orang rama, "buat apa sekarang?"....."oh,cuti ke? bila habis belajar?"......"lepas habis belajar kerja apa nanti?"...soalan bikin gua panas luar dan dalam.

3. Nak simpan duit cepat-cepat. Asyik beli benda bukan-bukan. Takde pekdah je.





Itu je setakat ni. Kalau ada penambahan nanti boleh update. Sebab sekarang malas nak pikir sangat. Tahun baru lagi 10 hari. Jadi tak perlu perah otak pikir sekarang.

01 December 2009

Kek Cawan Cinta Beralih Arah

Semenjak rasa tua ni, dah banyak kurangkan aktiviti yang membuang masa. Contohnya melepak-lepak di warung, menonton wayang dan sebagainya.

Jadi semalam aku dan rakan sejawat (bajet dah kerja) menghabiskan masa bersama membuat aktiviti dapur iaitu Program Jom Memasak bersama Mama Juwie (Nani).

Malas nak cerita,kita lihat sahaja hasil mereka yang pro.

Ni adunan Chocolate Moist...nampak lazat kan.

Ini Blueberry tapi bau macam kek pisang


Ini adalah orang-orang yang bekerja keras





Dah masuk dalam cawan jelita

Dah siap decorate dengan design yang kreatif dan inovatif

Ok.dah siap dan boleh makan.walaupun ada corak aneh di atas cupcake.


Sekian sahaja.
Sayda,bila kau nak free ni.Sejak dua menjak ni asyik lupa kawan.

26 November 2009

Gelek gerudi


apa rasanya goyang gerudi macam inul?

25 November 2009

Selamat Hari Raya Haji


Hah!


Selamat Hari Raya Haji semua..

Mula Bosan

Aku dah mula bosan dengan gaya hidup aku sekarang. Kenapa. Tak tahulah. Macam-macam benda yang tak elok dah mula datang.

p/s: gaya hidup aku sekarang maksudnya AKU ASYIK NAK MARAH JE SEKARANG NI. kolestrol tinggilah katakan.

24 November 2009

Bahasa Jawa Jiwa Bangsa

Hari ni aku rasa nak belajar Bahasa Jawa dengan lebih mendalam lah. Saja...

Masa aku kecil, hari-hari mak dengan abah bercakap Jawa. Oh, untuk pengetahuan semua, Bahasa Jawa merupakan bahasa pengantara mak dan abah. Tak pernah pula aku dengar diorang cakap Melayu. Dengan anak-anak jelah diorang cakap Melayu. Secara tak langsung, aku faham 99% setiap percakapan mak dan abah. Maksudnya, aku dah menguasai 2nd language dari kecil. Hebat kan? Fuhhh...Tapi masalahnya sekarang, nak buat ayat aku tak pandai. Kira cakap tak pandai, tapi boleh faham dengan lancar lah. Haha.

Ok, jom...

"Dino iki, aku jogo bocah-bocah neng omah"
Maksudnya:
Hari ini, aku jaga budak-budak di rumah

dino = hari (bukan Sayda Dino)
iki = ini
bocah = budak
neng = di

Mudah kan?

22 November 2009

Aktiviti keluarga yang menyeronokkan

Penat gila hari ni. Penat sebab tak buat apa-apa. Baru aku tau. Tempat yang kakak aku rahsia-rahsiakan selama ini adalah CARI JALAN DARI KAJANG KE KL SENTRAL. Haih. Terpaksa aku ikut dia cari jalan sepanjang petang tadi. Guna GPS pun tetap sesat. Bukan salah aku tak reti menggunakan teknologi canggih. GPS tu yang bodoh sangat. Cakap tergagap-gagap. Lembab. Dah masuk simpang mana-mana baru nak cakap.

Tapi sebelum ekspidisi mencari jalan bermula, kami sekeluarga (takdelah keluarga sangat pun) melakukan aktiviti keluarga. Seperti biasalah. Tengok wayang. Dah lama tak tengok wayang. Semenjak rasa dewasa ni (ecececehhhhh), tengok wayang tu ibarat buang masa dan duit. Baik pergi makan. Lagi bagus. Kenyang. 2-3 minggu lepas cerita dah released, download. Layan kat rumah. Lagi enak berdentum-dentum.

Cerita tadi yang aku tengok, sebenarnya dah plan dengan si pipi labuh. Nak tengok bersama. Memandangkan dah lama betul kitorang tak dating secara normal (seperti menonton wayang). Tapi kakak aku lebih pantas. So, aku tengok dululah. 2012. Memang bestlah. Best sangat. Mula-mula aku ingat efek dia macam cerita Tsunami Korea tu. Tapi, omputeh buat efek lebih hebat lah. Malas nak cerita panjang-panjang. Kesimpulannya memang best. Tengok 2-3 kali pun mungkin tak bosan. Cuma ending tu, biasalah. Tak logik sikit. Tapi tetap bestlah.

Besok nak buat apa pulak ni? Hari-hari pikir. Boleh botak...




21 November 2009

Kecewa

Sekarang dah 1.52 am. Mata dah mengantuk. Bukan tak nak tidur. Tapi rasa susah nak tidur. Walaupun adek pipi labuh tengah menyanyi konon nak dodoikanlah. Haha. Tapi menyanyi macam tengah karaoke pulak.

Tadi lepas bersembang-sembang dengan ahli mulut longkang..Fuhhhh..memang kecewa. Frust tahap menonggeng. Bukan sebab Shila OIAM nyanyi lagu Faizal Tahir. Tu memang satu hal lah. Tapi ni lagi dahsyat. Sampai tak tau nak mula dari mana. Tak tau nak cakap apa.

Ingat lagi masa sekolah dulu. Masa awal-awal masuk Form 1, memang aku benci betul sekolah. Tak seronok. Tak dapat tengok TV. Tak dapat peluk-peluk kucing time tidur. Tapi lama-kelamaan aku rasa aku dapat benda yang paling berharga (tiba-tiba ayat kodi gila. Taip sambil tergelak malu dengan ayat sendiri). KAWAN-KAWAN. Aku memang tak sangka aku akan dapat kawan yang terhebat kat sini. DIULANGI. YANG TERHEBAT.



Tak kisahla perangai tahi macam mana pun, tetap rasa diorang ni yang terbaik. Nak kata baik sangat, tak pun. Mulut sorang-sorang memang tak hingat lah, Lagi-lagi yang duduk depan sekali tu baju hijau gaya rapper tu. Dengan yang rambut kerinting baju kaler putih. Mulut memang takde insurans. Tapi aku still rasa senang dengan diorang. Mungkin lama-lama dah imun dengan perangai masing.

Dengan nani asyik kena ejek pasal rambut kerinting macam megi, Bila pakai tudung, tudung pulak ibarat mentol menyala-nyala.

Wanita pulak asyik kena ejek pasal perut yang berlapis-lapis. Makin lama makin banyak tingkat-tingkat yang ada pada badan.

Pedorn pulak dulu asyik kena ejek je bila menyanyi ton suara mendatar. Bila menyanyi tak dapat detect dia nyanyi lagu apa.Syok sendiri.

Nadiawani, tak tau nak ejek dia apa. Sebab tak habis-habis dengan Lizzie dia tu masa kecik-kecik. Tiba-tiba je rasa suka nak panggil dia Nadiam. Panggilan yang memang dia benci betul bila dengar.

Affa. Tak habis-habis orang mengutuk dahi jendul dia. Nak buat cemana, Dah memang luas sangat. Haha

Sapikah pulak, asyik kena ejek masa sekolah pasal pakai baju hawaii. Lepas tu asyik kena ejek sebab cuba tiru gaya Shah Rukh Khan. Sampai sekarang kadang-kadang masih panggil cokan. Biasalah. Panggilan manja.

Natrah. Lama tak mengejek dia. Lepas keluar sekolah, dah jarang jumpa dia. Banyak sangat mengejek Natrah dulu. Last sekali ejekan yang masih segar adalah "KERETA ELIZA TERBAKAR". Memang kelakar dan rasa bodoh. Sampai sekarang masih bermain-main dengan ayat itu. Haha

Mai. haaa. Ni lagi satu manusia yang tak habis-habis emosional. Kira Queen of Emo lah dia ni. Masa sekolah asyik cakap dia emo lah. Sampai sekarang memang emo jugak. Tapi bahan mengejek dia sekarang adalah..dia jarang join aktiviti kipas. Bila bab boifren, akak Budak Songkok Tinggi, fuhh...memang laju.

Natali. Ni manusia mulut yang boleh tahan celupar jugak mulut dia. Penyimpan duit yang boleh membuat orang lain menyimpan dendam.

Wajihan. Tak boleh nak cakap apa lah. Sebab duduk jauh. Takkan kejam gila nak paksa-paksa jumpa jugak. Tapi kadang-kadang kutuk jugak Wajy n sebab JUMPA AZEELA BOLEH. JUMPA ORANG LAIN TAKNAK. oooooooo...

Azeela. Haha. ni banyak benda nak kutuk. Lagi-lagi lepas Ikhlas aktif cerita pasal gamgam dia. Haha. Tapi nak buat cemana, Ikhlas memang begitu. Haha.

Besah. Selalu dengan gaya pelik hiphop masa sekolah. Menari-nari depan meja orang tak tentu hala. Angin ahmar mungkin.

Aku? Alah. Aku peduli apa diorang kutuk-kutuk aku. Dah biasa dengar. Hitam lah. Mushroom ganaz lah. Jerawat lah. Jalan tar lah. Haha. Kenapa? Sebab aku tau mulut diorang ni memang tak boleh disekat. Memang dahsyat. SEBAB AKU KENAL DIORANG NI DARI UMUR AKU 13 TAHUN. HAMPIR 10 TAHUN. 10 TAHUN. Aku tak penah lagi ada kawan yang mengutuk aku depan-depan macam diorang. Yang aku kenal lepas sekolah semuanya jenis puji memuji antara satu sama lain. Baikkkkkkk je semua bila di depan. Sampai tak tau kena serang hendap pun. (Pinjam ayat sayda kejap).

Tapi malam ni aku rasa sedih kot. Entah. Frust? Kecewa. Tak tau nak describe macam mana. Hanya dengan 1 perkataan, friendship yang selama ni aku anggap sangat hebat macam diperlekehkan. Mungkin terlalu emosional atau marah sampai tak sedar apa yang dicakapkan tu sebenarnya memberi impak yang besar terhadap orang lain. Yelah. Macam laki bini lah. Kalau dah terlepas cakap talak tu, jatuhla talaknya. Dah cakap dah pun.

Apa-apa pun. Minta maaflah kepada kawan-kawan yang mana ada terasa hati dengan tingkah laku atau perkataan yang tak munasabah yang dikeluarkan. Biasalah kalau dah berjumpa. Semua dah macam kena rasukan ablasa.

Kepada kawan-kawan yang terbaik dan terhebat:
Sayda
Nani
Shuze
Wanita
Azeela
Wajihan
Besah
Pedorn
Affa
Sapikah
Nadiawani
Natali
Mai
Adhel
Natrah
Mira

Minta maaf kalau mana-mana antara korang yang ada terasa hati atau apa. Semua yang dalam list ni semua aku penah kutuk-kutuk. Tapi tak sampai rasa nak perlekehkan friendship kita selama ni sebab bagi aku seburuk-buruk mana korang, korang lah kawan-kawan aku susah senang masa kita kat sekolah dulu since masing-masing parents semua jauh-jauh.

(Mood malam ini sangat serius sampai rasa nak menangis sebab teringat zaman sekolah)

17 November 2009

Bulu roma berdiri tegak

Tiba-tiba si Black Soy buzz aku malam-malam. Ingatkan ada hot gossip. Rupa-rupanya si hitam tu nak tau macam mana nak attach video kat entry dia. Haih.Harap pakai BELEKBERI je minah ni. Jadi, aku pun test-test la minda aku macam mana nak attach video ni. Pastu aku teringat pasal video BELEK AI PIS ni. Sebab ada iras-iras Black Soy.

Mula-mula aku rasa macam bodoh betul minah baju biru yang terkinja-kinja sorang-sorang. Haha. Rasa nak lempang pun ada. Rasa nak tendang bontot dia dari belakang lepas tu lari pun ada. Takpun sadung kaki dia. Dah macam kena sawan khinzir aku tengok. Tapi lepas tu...ooohhhhh ohhhhhhhh ooooooohhhhhhh..memang sangat kagum. GILA LAH WEIIIIIIIII... WA CAYA LA SAMA LU PUNYA LUBANG IDONG OPRAH...


11 November 2009

Merancang percutian yang mengerikan dengan ahli mulut longkang

Berdebar-debar..Tak tau nak tulis apa lagi sebab penat tunggu depan laptop dari pukul 8 pagi sampai sekarang semata-mata nak beli tekeeetttt..Sakit belakang aku.

08 November 2009

Tak ada apa yang menarik

Semenjak dua menjak ni, rasanya tak ada apa yang menarik nak cerita. Semalam baru sampai uum. Hari nak balik ke rumah semula. Haha. Malas lah nak tinggal sini. Rasa malas nak bergerak pergi beli makanan. Malas nak keluar pintu pakai kasut pergi toilet, malas nak basuh baju, tunggu mesin basuh. Semuanya malas. Entah kenapa. Takkan sebab dah gemuk. Haha. Mungkin jugak. Jadi, apa-apa pun, jom balik rumah petang ni. yeh yeh.

Rasanya dah lama tak jumpa kawan-kawan. Mentol, Black Soy dan sebagainya...

29 October 2009

14 tahun..

Hari ni dah 29 October..dah 14 tahun tak jumpa abah..(ok malas nak sambung ayat selepas ini)

Al-Fatihah buat abah..

28 October 2009

Tak tau title apa lah!

Dah bersawang-sawang blog ni tak update. Nak kata malas, hari-hari mengadap laptop. Tapi asyik mengadap Farmville je. Buka facebook bukan sebab nak cari kawan-kawan. Yang penting semua pokok aku tak mati. Haha. Sekarang addicted dengan benda alah lain pulak. Cafe World. Woi woi woi. Bilanya nak study. Facebook ni menjahanamkan masa depan anak-anak bangsa betul. (ke masa depan aku je?)

Oh. Lepas balik je wedding Wajihan, terus stuck kat rumah, Pakcik eksiden kena langgar bas lepas tu pakcik sorang lagi meninggal. Hmm. Macam-macam yang jadi. Dah 2x pospon nak balik uum. Perlu ke letak gambar wedding Wajihan kat sini? Kat facebook melambak-lambak. Sampai nak muntah tengok. Asyik orang yang sama je. Pengantin tak nampak muka. Biasala kalau sorang-sorang dah camwhoring. Semua nak menyelit macam tak cukup space. Macam ni...





Ni ok lagi. Takdelah sampai menyekat pernafasan. Bila part macam ni (gambar di bawah), memang mengancam jiwa manusia..


Tengok! haaa..kan aku dah cakap. Jiwa boleh terkorban camni. Btw, bulu mata aku cun lah.hahaha.. Tapi yang paling sopan dan bertata tertib adalah adek manis ni...
 
Perasan kan semua pakai baju pink. Haaa. Theme wedding Wajihan adalah pink. Tengok semua pakai pink macam best pulak. Tapi paling best bila ada orang pakai baju kurung Adidas.



Ok lah..lapar!

Bye.. 


13 October 2009

Nak balik. semua kerja tak menjadi

Oh hai. Selamat pagi. Takdelah pagi sangat sekarang. Hari ni pagi-pagi dah sampai fakulti. Kalau tak ada presentation, jangan harap la pukul 8 ada kat fakulti. Makcik cleaner pun tak sempat nak cuci jamban lagi. Pagi tadi ada presentation. Hari ni takdelah pulak rasa 'neves' sangat macam selalu. Minggu ni aku rajin kemain. Makan tak lalu, tidur tak lena. Asyik belajar, belajar, belajar. Hebat tak? Haih. Mestilah tipu kan. Kalau betul lah aku macam tu, mesti sekarang aku dah habis belajar. Boleh relaks-relaks. Jadi Dekan pun boleh dah.

Petang ni balik ke KL. Eh, bukan KL. Kajang. Saja sebut KL sebab nak rasa bandar sikit. Seronok betul nak balik. Lupa semua kerja kejap. Balik sini balik nanti baru fikir balik. Masa tu mesti kena hentam lagi time presentation. Dah biasa. Dah lali. Kebal dengan segala ancaman dan tohmahan dah sekarang. Aku kan Mr. Muscle.

Nota kaki: Adek pipi labuh, tunggu i ok.
*Serabut dengar lahu-lagu Raya kat foyer. Bukan lagu Raya pun ada. Zaman apa punya lagu. Bising gila. Dahla tak ajak makan. Lagi angin satu kepala.Berdosa orang tengok dia makan-makan.

11 October 2009

Hutangku langsai.chalo bete

Sekarang dah pukul 6.30pm. Lagi 30 minit nak berbuka. Maksudnya langsailah hutang piutang puasa tahun ni. Memang bergaya lah. Bukan senang nak kuatkan iman puasa stret ni. Belanja burger daging rm2 untuk diri sendiri. Sedap gila wa cakap lu. Memang sedaplah. Bukan sebab abang burger letak spender sebagai pelaris ok.


Bye

Malas Malas Malas

Baru habis kelas. Memang rasa seronok. Dulu masa belajar, memang malas nak pergi kelas. Bila mengajar pula still rasa malas nak pergi kelas. Entahla kenapa. Mula-mula mengajar dulu rasa best lah juga. Excited. Yelah. Boleh berlagak garang. Angkat-angkat kening. Jeling-jeling mata. Student mesti gerun. Tapi bila dah tengah-tengah semester, malas kemain. Jangan kata nak garang, nak cakap pun malas.

Oh, dah pukul 4.15pm. Masa untuk berkemas-kemas. Walaupun tak balik lagi. Tapi tetap nak kemas. Sebab dah pukul 4. Ada kena-mengena? Takde kan.

Bye..

Nota kaki: rindu si adek manis bertahi lalat di pipi sebelah kanan.wewiiiitttt